- Autor: Jaroslav Runštuk, Receptury teplých pokrmů
- Veřejné stravování
- Porce: 1.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Sůl | 2 |
Česnek | 1 |
Mouka pšeničná hladká | 10 |
Cibule | 13 |
Voda | 240 |
Brambory zimní | 60 |
Hovězí maso přední průměr | 30 |
Olej běžný (průměr) | 8 |
Dochucovadla:
sůl, paprika mletá, kmín, pepř mletý, majoránka, polévkové koření
Energetická hodnota celkem: 960 kJ
Bílkoviny (g): 8,
Tuky (g): 14,
Sacharidy (g): 20,
SAFA (g): 3,
Cukry (g): 2,
Vláknina (g): 2,
Sůl (g): 2
Postup přípravy
Opláchnutý hovězí výřez nakrájíme na drobnější kousky. Očištěné, opláchnuté brambory nakrájíme na drobné kostky, zalijeme vodou, osolíme a částečně uvaříme. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme dorůžova na třetině tuku, přidáme maso a krátce je osmahneme. Potom maso zaprášíme paprikou, znovu mírně osmahneme, zalijeme trochou vody, osolíme a dusíme téměř doměkka. Ze zbylých dvou třetin tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme kmín, mletý pepř a majoránku. Za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme zbylou dávkou vody, uvedeme do varu a zvolna vaříme za občasného prošlehávání nejméně 20 minut. Během vaření přidáme česnek utřený se solí a odvar z brambor. Provařenou polévku procedíme hustým cedníkem. Do procezené polévky přidáme podušené maso, předvařené brambory a polévku znovu krátce povaříme. Hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením a ještě důkladně povaříme.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.